The Rally Site


A16.jpg
Mats van den Brand nu klaar voor grote klus Afdrukken E-mail
Geschreven door Walter Geuzebroek   
Tuesday, 29 May 2012
ImageVorige week behaalde KNAF Talent First kandidaat Mats van den Brand door deelname aan de Vechtdalrally zijn felbegeerde EU licentie.


Aanvankelijk lukte het de jonge Brabander niet om op eigen kracht in te schrijven maar toen Maarten van Tienen, voorman van het Autodrop Rallyteam, hem belangeloos voorzag van alle middelen waaronder een geschikte auto, bood het hem de kans het inlooptraject af te sluiten met het o zo belangrijke papiertje, of te wel een internationale licentie om de eredivisie der rallysport te mogen betreden.

Mats kent alle facetten van de sport. Z’n vader Mark plaveide ooit de weg door als hobby in diverse hotseats van rallyauto’s te kruipen; zo bemande hij enige tijd de plek naast Hans Stacey in de Subaru WRC. In veel gevallen lijdt dat tot een virale besmetting wat dus ook bij Mats het geval was. Na een glansrijke carrière in de kartsport, met enkele kampioenschappen op z’n naam besloot Mats zijn vizier te richten op het rijden van rally’s. Dat wilde hij van meet af aan doen in een voor hem onorthodoxe bolide, de spectaculaire Nissan 350Z. “Ik ben in december 2011 begonnen met de bouw van mijn eigen Nissan,” laat Mats glimlachend weten. “Ik wilde eigenlijk al heel lang een eigen rally auto.” Met nog meer glans op zijn gezicht vervolgt hij: “Het is echter uit de hand gelopen en nu ben ik zelfs twee Nissan 350Z’s aan het bouwen.” Nummer één nadert voltooiing en met die wagen staat Mats over een week aan de start van z’n thuiswedstrijd, de zich in en rond Helmond en Eindhoven afspelende ELE Rally. “Deze wedstrijd wordt mij mogelijk gemaakt door de trouwe steun van een paar niet onbelangrijke sponsoren waaronder Hankook,” vult Mats aan. “Je kunt begrijpen dat ik ze dank verschuldigd ben.”

Image Image Image Image 

Samen met vader Mark betreedt Mats tijdens de ELE Rally voor het eerst het strijdperk om zich op gelijk niveau te kunnen meten met de andere teams uit de BioMCN 350Z Challenge. Mats: “We beginnen met de ELE, daarna kijken we verder.” Ondertussen geniet de jonge rijder ook nog eens de belangstelling van onze nationale autosportbond KNAF. Zo kreeg Mats de kans zich in het kader van de kweekvijver KNAF Talent First te bewijzen tegenover een panel, deskundigen die hem na bestudering en vergelijking met de overige kandidaten samen met Leo van de Eijk een plaats in de finale bezorgden. “Leo en ik maken beide kans op de titel en als dat gebeurt wordt de Nissan aan de kant gezet voor een Chevrolet Kalos die de winnaar in een samenwerking tussen KNAF en het Zwolse Deltion College mag besturen,” legt Mats trots uit. “Ik kan nog zoveel leren en ervaring opdoen!”

Image Image Image Image
 
Met als thuisbasis het pittoreske St.Oedenrode, kijkt Mats opgewekt uit naar z’n thuiswedstrijd die op de tweede dag van de rally z’n geboortedorp twee maal doorkruist. Ook de locatie voor de service is voor hem geen onbekende. “Met de service zit het wel goed voor de ELE. Het industrieterrein waar ik zit, daar leeft de auto- en de rallysport nogal onder de mensen. Zo hebben we een aantal bedrijven daar die samenwerken, onder wie Harperink Automotive, VA Engineering, Onboards.nl en Hyundai Mark van den Brand,” aldus Mats. Door al vroeg met het fenomeen sponsoring geconfronteerd te zijn weet hij op dat vlak al aardig de waarde van partners in te schatten. “Ik heb aardig wat goede contacten hier en daar en ik word veel geholpen door anderen, mensen die ik zeer dankbaar ben voor het vertrouwen dat ze in mij hadden en hebben.” Voor zover nog niet duidelijk mocht zijn heeft Mats z’n eigen toekomst aardig uitgestippeld staan. Mats: “Ik heb m’n eigen bedrijf opgericht, daar valt het bouwen en prepareren van de Nissan’s onder als ook het coachen en begeleiden van jonge kart talenten. Het bedrijf heet toepasselijk M.A.T.S dat staat voor Mats At Track&Service.”

Hobby en werk hebben zich creatief verenigd in Mats die zoals meer gelukkigen van de hobby z’n werk gemaakt heeft, of andersom. “Het is echt een leuke baan, of hobby zo je wilt,” lacht Mats. “Omdat het allemaal redelijk snel is gegaan heb ik wel één en ander een beetje aangepast cq bijgestuurd. Het was de planning om eind dit jaar/begin volgend jaar te beginnen met het rijden in de Nissan. Dit gaat nu al over een week gebeuren. En ik heb nu al vier rally’s gereden, dat was ook nog niet de bedoeling. Voor mij gaat alles momenteel super, ik werk echt keihard om iets te bereiken,” klinkt het tot slot.

ImageVolgende week moet één grote apotheose worden als alles op z’n plek valt en Mats z’n eigen bolide mee op reis neemt tijdens de ELE Rally. Het zal in veel opzichten en ontdekkingsreis worden maar Mats heeft zich goed voorbereid en dus zal de grootste verrassing weleens z’n prestatie kunnen zijn. Hij mag het in ieder geval opnemen tegen een paar snelle cup-rijders als Theo van den Berg en KNAF talent Kevin Kooijman.

Eigen foto's

 
< Vorige   Volgende >
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Nieuw in het fotoalbum

Advertisement
You are here  :Home arrow Nieuws arrow BioMCN 350Z Challenge arrow Mats van den Brand nu klaar voor grote klus