The Rally Site


A15.jpg
Troelatalk: Kaplaarzen Afdrukken E-mail
Geschreven door Troelatalk   
Sunday, 5 February 2012
Image Kent u die grote hit nog van Dingetje? U weet wel Kaplaarzen, rubberen kaplaarzen maar dan van rubber. Wat dit met rally te maken heeft? Niets of het moet zijn dat u bij uw rallybezoek uit voorzorg altijd een set kaplaarzen mee heeft.


Waar ik het over wil hebben zijn niet de kaplaarzen maar wel het product waarvan ze gemaakt zijn: rubber. De afgelopen 80e editie van de rally van Monte Carlo is weer eens gebleken hoe belangrijk rubber kan zijn in de rallysport. Wisselende weersomstandigheden voornamelijk bestaande uit kou, ijs en wel of geen neerslag en dan wel of niet in de vorm van sneeuw, zorgden bij de deelnemende equipes voor hoofdpijn vanwege het maken van eigenlijk onmogelijke keuzes. Vier banden onder de auto en twee reservebanden aan boord en daarmee moeten de teams de zeer wisselende omstandigheden te lijf gaan. De omstandigheden bestonden uit droog, nat, koud, ijzig (soms van het type black dus onzichtbaar) en/of besneeuwd asfalt. Niet echt eigenschappen waar één perfecte band voor bestaat.

Onze straatauto’s hebben ook vier stukken rubber (vaak vijf natuurlijk). Steeds meer mensen gaan voor echte winterbanden in de winter en zomerbanden in de zomer. Een 9 qua kwaliteit gedurende het hele jaar in plaats van een kleine voldoende in de zomer en een onvoldoende in de winter. Iedereen merkt dat wanneer we geen echte winter hebben de winterbanden niet zo goed zijn als bij echte winterse omstandigheden. Je past je rijgedrag wat aan en dan gaat het verder prima. Maar na de recente sneeuwval staan de winterbandenkiezers te juichen behalve wanneer ze weer vastzitten achter een op zomerbanden met iets meer dan de wettelijk toegestane profieldiepte-rijder. Het is dan lijdzaam met de stroom meegaan. 

Een rallyteam gaat echter altijd voor de snelste tijd en dan worden de mindere eigenschappen van een onjuist gekozen band enorm uitvergroot. Van allerlei kanten wordt er informatie ingewonnen over de toestand van de proeven en ook de gravelcrews zijn erg belangrijk voor de keuze van de juiste banden omdat zij de proef van dichtbij kunnen zien. En toch kiezen de teams voor andere opties met, naar ik aanneem, praktisch dezelfde informatie om tot een besluit te komen. Opvallend vaak heeft Citroën het bij het rechte eind. Dat is opmerkelijk, wat doen zij anders dan de anderen of hebben zij de meeste ervaring in huis? Of kunnen Fransen toch een beetje de toekomst zien in een zorgvuldig verborgen gehouden glazen bol?

Het is ook een leuk spel om te volgen hoe teams er achter proberen te komen welke keus de concurrentie heeft gemaakt. Via rallyradio hoorde ik dat de codering van de band werd afgeplakt om herkenning te voorkomen. Al met al een fascinerend spel. Ook de rally wordt er een stuk spannender door omdat er plotseling grote tijdverschillen kunnen ontstaan die ook weer goed gemaakt kunnen worden.

De opvallendste keuze die ik gedurende de rally vijfdaagse hoorde was twee slicks en twee banden met noppen/spijkers  die dan kruislings werden aangebracht. Mij is altijd geleerd dat twee verschillende banden op een as levensgevaarlijk is.  Aan de finish van de proef hoor je rijders dan zeggen dat het absoluut de juiste keuze was. Hoe hebben ze dit bedacht? Misschien bij het testen in een vlaag van jolijt eens geprobeerd? Zeer bijzonder. Ik wacht nu met smart op de rally waar extreme weersverschillen zijn en de ultieme bandenkeus zal bestaan uit vier verschillende banden waardoor zon, hitte, sneeuw en kou altijd kunnen worden overwonnen.

PS Kevin, geweldig en volwassen gereden in Monaco!

Was getekend,
Troela 

 
< Vorige   Volgende >
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Nieuw in het fotoalbum

Advertisement
You are here  :Home